Events

Upcoming events

Event Information:

 • Thu
  05
  Dec
  2019

  Michal Starke: Cutting French verbs and gluing them back together

  1:00 pmCamelot Room (Blandijnberg 2, 3rd floor)

  Prof. Dr Michal Starke (Masaryk University): "Cutting French verbs and gluing them back together".

  Abstract: Descriptively, French has many "irregular" verbs, as well as a mildly complex combination of suffixes on verbs. I aim to show that both irregular verbs and the combination of verbal suffixes follow a regular underlying system, and that this system can be elegantly derived by using phrasal spellout, the elsewhere principle and the functional sequence provided by syntax.

  Show content

 

Past events

Event Information:

 • Sat
  10
  Oct
  2015

  Dialectendag

  13.30-17.30Openbare bibliotheek Gent Zuid

  Om de nieuwe website Dialectloket feestelijk te presenteren, organiseert het WVD op zaterdag 10 oktober een Dialectendag in de Openbare Bibliotheek Gent Zuid, waarop we u graag van harte willen uitnodigen!

  Sommigen onder jullie hebben er misschien al van gehoord, anderen hebben er als vrijwilliger aan meegewerkt of het is helemaal nieuw, maar het Dialectloket is een feit: een nieuwe website van de Gentse dialectologen over taalvariatie en dialectologie. Op zaterdag 10 oktober, tijdens de Week van het Nederlands, gaat www.dialectloket.be online en dat willen we niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Daarom organiseert het WVD in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Genteen hele namiddag activiteiten rond onze dialecten, voor jong en oud!

  Programma

  Alle activiteiten vinden plaats in de Openbare Bibliotheek Gent Zuid (Graaf Van Vlaanderenplein 40, 9000 Gent). Als volwassene kunt u een activiteit volgen terwijl uw kind aan een jeugdactiviteit deelneemt. Maak uw keuze uit het programma:

  Voor volwassenen (Achilles Musschezaal):

  • 13.30 – 14.00 uur: voorstelling van de website www.dialectloket.be en het project Stemmen uit het verleden (verzameling van meer dan 750 dialectopnames uit de jaren 60 en 70).
  • 14.00 – 15.00 uur: lezing van professor J. Van Keymeulen over dialecten
  • 15.30 – 16.30 uur: comedy met Piv Huvluv

  Voor kinderen (6-12 jaar) (Jeugdafdeling):

  • 14.00 – 15.00 uur: workshops over dialecten
  • 15.30 – 16.30 uur: meezinguurtje met volkszanger Erik Wille

  Alle activiteiten zijn gratis. Inschrijven is niet nodig.
  Meer info op www.dialectendag.ugent.be

  Dialectloket

  Op de Dialectendag wordt het wetenschapspopulariseringsproject Dialectloket gepresenteerd aan het grote publiek. Dialectloket is een nieuwe aantrekkelijke website van de dialectologen van de Universiteit Gent, die ontwikkeld werd om de variatie in onze Nederlandse taal te illustreren. Alle vormen van taalvariatie komen daarbij aan bod: dialecten, jongerentaal, tussentaal, Nederlands in België en in Nederland, Nederlands in de wereld enz. Onder een frisse lay-out vind je er onder andere informatieve teksten, digitale woordenboeken, honderden geluidsfragmenten, boeiende video’s en prachtige taalkaarten. Voor leerkrachten Nederlands voorziet de site bovendien een educatief luik vol tips en lesideeën.

  Stemmen uit het verleden

  De blikvanger van het Dialectloket is ongetwijfeld de collectie Stemmen uit het verleden. Meer dan 750 bandopnames uit de jaren 60 en 70 van spontane gesprekken met goede dialectsprekers werden de voorbije jaren gedigitaliseerd. De banden werden opgenomen in 550 plaatsen verspreid over heel Vlaanderen, bij sprekers geboren rond 1900. Niet alleen taalkundig zijn de opnames interessant; ze vormen ook een erg waardevolle collectie van levensverhalen en unieke getuigenissen uit de vorige eeuw. Om die prachtige verhalen te ontsluiten, zetten meer dan 50 vrijwilligers zich in om van elke opname een korte inhoud te typen. Die maakt het mogelijk om de gesprekken gemakkelijk mee te volgen én om bepaalde thema’s (bv. Eerste Wereldoorlog) op te zoeken in de opnames.

  Show content